Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Väder och klimat

Vädret är en beskrivning av atmosfärens temperatur, lufttryck, molnighet med mera, i ett visst ögonblick. Klimatet beskriver hur vädret är i genomsnitt, men också hur mycket det brukar variera och hur vanligt det är med extrema vädersituationer. För att kunna beskriva klimatet på en viss plats måste man samla väderdata i många år. Klimatförändringar påverkar växterna.

Klimatförändringar

De senaste 100 åren har klimatet blivit varmare och det påverkar redan ekosystemen. Många studier har visat att tidpunkten för fenologiska händelser förändrats, till exempel att vårblomning och lövsprickning sker tidigare och att löven fälls senare på hösten. På det sättet har vegetationens aktiva period blivit ungefär 10 dagar längre i Nordeuropa sedan början av 1960-talet.

För en del arter är klimatförändringarna positiva, för andra negativa. En ökad förståelse för hur arter och växtsamhällen påverkas av förändringar i klimatet är viktig för att motverka negativa effekter och möjliggöra anpassning till framtida klimatförändringar. Botaniska trädgårdar är särskilt utmärkta platser för sådan forskning. Göteborgs botaniska trädgård ingår i det svenska fenologinätverket och gör fenologiska observationer av utvalda arter.

Fenologiska observationer

Du kan hjälpa forskarna och samtidigt lära dig mer om hur klimatförändringarna påverkar naturen genom att observera tidpunkt för till exempel lövsprickning och blomning.

Läs mer och rapportera dina observationer på Svenska fenologinätverkets hemsida

Växter och klimatförändringar

Forskningen i Botaniska trädgården lär oss mer om hur klimatförändringarna påverkar växter och ekosystem. Dessutom arbetar vi för att rädda hotade arter.
Läs mer om forskningen


Senast uppdaterad: 2017-02-13 11:54