Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Arboretet

Finnsmossen

Botaniskas arboretum (latin: trädsamling) ligger huvudsakligen inom naturreservatet Änggårdsbergen. Här kan du göra en jorden-runt-tur bland tusentals träd och buskar med känt vildursprung.

1952 medgav Stadskollegiet i Göteborg att ett arboretum skulle anläggas i anslutning till botaniska trädgården, i ett då förvildat Änggårdsberget som tidigare representerade ett tydligt kulturlandskap med större betesmarker.

Syfte

Syftet med arboretet hade till en början en tydlig skogsproduktionsinriktning där man ville studera och utvärdera en stor andel av såväl inhemska arter och genotyper som träd från andra delar av världen för deras potential att bli framgångsrika virkesträd i Sverige. Man anlade också ett vägnät till, och i, de olika delarna i arboretet. Sedan dess har det fram tills idag kontinuerligt utplanterats träd och buskar från trädgårdens egna insamlingar samt träd och buskar från utbyte med andra botaniska trädgårdar och arboreta.

Indelat i världsdelar

Arboretet omfattar 15 ha och är indelad i tre delar – Asiatiska, Nordamerikanska och Europeiska/Nordafrikanska – där träd och buskar från de olika världsdelarna finns representerade.

Arboretet idag

Idag utgör Botaniskas arboretum en samling av träd som saknar motstycke i världen. Sammanlagt finns här omkring 6000 träd fördelade på nästan 500 olika bestånd och 300 olika arter. Flera av arterna finns representerade av åtskilliga ekotyper och provenienser.

Viktigt för forskningen

Denna enorma samling av träd, som kontinuerligt utökas genom nya utplanteringar, utgör en viktig genetisk resurs i forskning nationellt såväl som internationellt, med många forskargrupper som nyttjar samlingen för att studera genetik, taxonomi, ekologi och hortikultur. Bland annat utgör arboretet en viktig genetisk bank för selektion av träd och buskar för ett framtida klimat och för framtida användningsområden av träd i stadsmiljöer.

Ett stort klassrum

Arboretet utgör även en viktig pedagogisk arena för såväl grundutbildningar som universitetsutbildningar där arboretet och trädsamlingen fungerar som ett viktigt och uppskattat utomhusklassrum. Området är även en viktig rekreationsmiljö med en stor mångfald av aktiviteter där de olika trädplanteringarnas olika uttryck onekligen bidrar till detta.

Börja din upptäcktsfärd utanför grinden vid Japandalen, högst upp i trädgården.

Bok om arboretet

Boken om Arboretet, Landskapsarboretet i Göteborgs botaniska trädgård av Björn Aldén, kom ut hösten 2006 och kan köpas från vårt förlag.


Senast uppdaterad: 2023-01-09 13:57