Botaniska trädgårdspodden

botaniska trädgårdspodden

Bakom kulisserna på Göteborgs botaniska trädgård.

 

Följ årets skiftningar i Botaniska tillsammans med chefsträdgårdsmästare Anders Stålhand och botanist Åsa Krüger. Tillsammans går ni på upptäcktsfärd i en trädgård full av sällsynta växter, vilda ätliga blad, hårt trädgårdsarbete, historier och forskning.

 

I varje avsnitt får du träffa någon av medarbetarna som delar med sig av sina specialistkunskaper – hur man rensar fröer som ett proffs, skapar trivsamma rum eller skiljer en äppelsort från en annan. Programledarna ger praktiska tips som du kan använda i din egen trädgård och svarar på kluriga växtfrågor. Häng med till Botaniskas skattkammare!

 

Åsa Krüger har arbetat som botanist i Botaniska sedan 2015. En av hennes huvuduppgifter är att vetenskapligt ansvara för växtsamlingarna i de varma växthusen. Att vara botanist i Göteborgs botaniska är hennes drömjobb.

 

Anders Stålhand är chefsträdgårdsmästare i Botaniska sedan 2014. Känner du igen honom är det antagligen för att han är trädgårdsmästaren i programmet Äntligen Hemma i TV4. Han är också en av experterna som regelbundet skriver i Allt om Trädgård. 

 

Lyssna och prenumerera på Botaniska trädgårdspodden via ITunes eller Podtail för android

Eller lyssna här via spelaren i högerspalten.

 

Botaniska  trädgårdspodden sponsras av Hasselfors Garden.

 

1. Februari 2016. Vad är egentligen ett frö? Det här avsnittet handlar om embryon, frövila och om dadeln som sov i 2000 år.

2. Mars 2016. I detta avsnitt utforskar programledarna trädgårdens lök- och knölsamlingar.

3. April 2016. Äntligen får du lära dig vad det är för skillnad på en park och en botanisk trädgård! Och vad jobbar egentligen programledarna med om dagarna när de inte gör podden? 

4. Maj 2016. På besök i klippträdgården. Anders och Åsa lämnar den tillrättalagda trädgårdsdelen och beger sig till de mer öppna och karga miljöerna.

5. Juni 2016. Den vilda trädgården. Anders besöker Smithska dalen tillsammans med kollegan Mats Havström. De pratar woodland, vilda trender och vilda mästare och lär sig bygga en stentrappa som ser gammal ut. 

6. Juli 2016. Trädgårdsmästaren. Anders diskuterar trädgårdsmästarens roll igår och idag med kollegan Klara Hansson.

7. Augusti 2016. Måla med perenner. Hur får du en snygg perennrabatt? Gäst i programmet är trädgårdsmästare Anna-Carin Ek som sköter Botaniskas perenner.

 

8. September. Varför inte odla växter som både är vackra och goda, till exempel blåkorvsfrukt, minikiwi och sichuanpeppar? Gäst i programmet: Botaniskas potatisälskande trädgårdsmästare Ralf Lindholm.

uiqt|wB&iovm|i5ozmmvH%vozmoqwv5{miovm|i5ozmmvH%vozmoqwv5{muiqt|wBiovm|i5ozmmvH%vozmoqwv5{miovm|i5ozmmvH%vozmoqwv5{muiqt|wBjw|ivq{si5|ziloizlmvH%vozmoqwv5{mjw|ivq{si5|ziloizlmvH%vozmoqwv5{m