Äpplen och päron

äpplen och päron

15 - 23 september. Stolpboden. Utställning och sortbestämning.

Den årliga utställningen Äpplen och päron är alltid lika populär. Här presenteras mer än 200 namnsatta sorters äpplen och många sorters päron. Alla odlade i Sverige, gamla som nya sorter. Kom och njut! Utställningen är en del av Höstens skafferi 

Besökare med okända fruktsorter i sin trädgård kan som alltid komma till utställningen och sätta pomologerna på prov. Tag med minst 4-5 väl utvecklade frukter av den sort man vill få namn på. Sortbestämning och rådgivning dagligen 12-16 under utställningsperioden.

Äpplet är den överlägset största och kommersiellt mest betydelsefulla frukten i tempererade områden. Äpplet har också alltid haft en  stor plats i våra hjärtan sedan långt, långt tillbaka. Men varifrån kommer egentligen denna kärlekens och visdomens frukt?

Idag kan modern forskning med avancerade genetiska studier avslöja mycket för oss. Ingen tvekan om att äpplets vagga finns i Centralasien. Än idag finns aplar där som påminner mycket om våra dagars ätäpplen, i t.ex. Altajbergen och kanske framför allt i det sydligare massivet Tien Shan.

Äpplet har odlats i mer än 3000 år. Variationen är därför enorm. Man beräknar att det idag finns mer än 10000 namngivna sorter i världen. För mer än 2000 år sedan visste man att man måste ympa äpplen för att behålla ett visst träds egenskaper. Äpplets urmoder har getts det vetenskapliga namnet Malus sieversii. Vi har döpt det till altajapel på svenska. För första gången kan man se den på Botaniska fruktutställning! Här finns också den europeiska vildapeln, som under den utvecklings-, avstånds - och tidsmässigt långa resan från Tian Shan till Norden också bidragit med åtskilliga gener till vårt moderna äpple.