Pumparecept

Krispiga pumpafries

Valfri pumpa med fast kött

Olja
Salt 

Skär pumpan i centimetertjocka strips. Blötlägg de färdigskurna bitarna i minst 30 min (gärna längre; till exempel över natten). Blötläggning drar ut stärkelsen som kan göra bitarna sladdriga. Torka noga. Lägg bitarna i en skål eller påse. Tillsätt olja och salt. Rör eller skaka om.

Strö ut dina fries på bakplåtspapper i en eller två ugnsformar. Bitarna ska inte ligga för tätt; då blir de sladdriga.

Rosta i 175° C i ca 30 minuter. Rör om med jämna mellanrum.

Experimentera gärna med olika goda kryddningar, toppings och dippar!

Chili con pumpa 

5 dl hackad pumpa. Gärna smakrik, tunnskalig

sort, till exempel Delica eller Uchiki Kuri.

2 dl hackad lök

vitlök efter smak

1 grön paprika

1 burk krossade tomater

5 dl vita bönor (på burk eller kokta)

1 tsk chilipulver

1 tsk kummin

1 tsk oregano

½ dl persilja

matolja

salt

peppar

 Hacka pumpan. Om du valt en tunnskalig sort låter du skalet vara kvar; det ger färg och tuggmotstånd till rätten. Stek pumpa, lök, vitlök och paprika i lite matolja tills de är mjuka. Tillsätt krossade tomater samt kryddor och sjud i ca 10 min. Blanda med bönorna.

Serveras varm tillsammans med bröd eller ris. Toppa gärna med riven ost eller créme fraiche. Smakar ännu bättre nästa dag när kryddorna tränger igenom.

Spaghettipumpa med ostsås

½ spagettipumpa

2 dl riven ost

30 g smör

4 dl mjölk

100 g tärnade skinkbitar eller sojabacon

 

2 msk vetemjöl

2 dl frysta ärter

½ tsk salt

peppar

 

Halvera spagettipumpan på längden. Ta bort kärnorna. Lägg pumpan uppochner i en ugnssäker form och fyll på ca 3 cm vatten. Ångkoka ca en halvtimme i ugnen (175° C) eller 10-15 minuter i mikron. Koka inte för länge.

Under tiden som spaghettipumpan kokar, gör en klassisk vit sås genom att fräsa mjöl och smör och sedan tillsätta mjölken stegvis. Låt koka på medelvärme i ca 10 minuter och tillsätt sedan osten. Smaka av med salt och peppar. Blanda ner skinktärningar/sojabacon och ärterna.

Vänd den kokta pumpan uppåt och dra en gaffel genom den för att lossgöra spagettisträngar. Blanda såsen med spagettisträngarna och servera rätten i pumpaskalet som en skål. 

Rostade pumpakärnor

Pumpakärnor. Gärna från en sort av Cucurbita pepo, t.ex. mogen halloweenpumpa eller nakenfröpumpa

Salt
Ev. chilipulver

Skölj pumpkärnorna noga i vatten. Om de är torra, lägg dem i blöt ett tag innan användning. Lägg kärnorna i ett lager på en plåt täckt med bakplåtspapper. Strö över salt och gärna chilipulver och rosta dem i 175° C i ugnen i 20-30 minuter eller tills de är gyllene i färgen och genomtorra (obs! kan ta längre tid). Det går bra att lämna kvar dem i ugnen en stund efteråt för att de säkert ska bli helt torra. Frön som inte blivit tillräckligt rostade blir sega och håller inte lika länge.

Låt fröna svalna på plåten och förvara dem sedan i en tättslutande burk. Ät hela kärnan, skalet och allt. Smaken påminner om popcorn.

Amerikansk Pumpkin Pie

Pumpapaj smakar ungefär som en extra saftig, mjuk pepparkaka. Det finns mängder med olika recept. Här kommer en version som alla kan lyckas med: 

Pajdeg:

5 dl vetemjöl

1 tsk salt

125 g margarin

5 - 7 msk kallt vatten

Fyllning:

3 dl kokt pumpa

2 ½ dl socker

½ tsk salt

1½ tsk kanel

1 tsk ingefära

½ tsk muskotnöt

½ tsk malda nejlikor

4 ägg

5 dl mjölk

 

Blanda ihop pajdegen, kavla ut och klä en pajform.

Blanda eller mixa pumpan och kryddorna till en jämn smet. Tillsätt ägg och mjölk och häll i pajformen. Grädda i 200° C i ca 50 min.

Klassisk pumpasoppa

2 schalottenlökar

1 vitlöksklyfta

500 g skalad, urkärnad pumpa

2 msk smör eller margarin

5 dl grönsaksbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)

2 ½ dl matlagningsgrädde

salt och peppar

1 citron

Skala lök och vitlök. Skär lök och pumpa i bitar. Finhacka vitlöken. Fräs pumpa, lök och vitlök i matfettet i en kastrull på låg värme. Låt det smälta ihop. Tillsätt buljong och koka sakta ca 15 minuter. Mixa soppan med mixerstav, tillsätt grädden och koka upp. Smaksätt med salt, peppar och några droppar citronsaft. 

Squash Relish (Svalövsblandning)

 (Förslag: zucchini – blir mycket lik Bostongurka)

8 dl ättikssprit (12%)                                                        4 gula lökar, finhackade
6 dl socker                                                                       2 röda paprikor
2 msk salt                                                                        1 grön paprika
2 msk gult senapsfrö                                                        2 kg squash

Koka upp ättiksprit, socker, salt, senapsfrö och hackade lökar. Låt koka i ca 5 min. Hacka paprika och squash. Lägg alltsammans i ättikslagen och låt sjuda ca 15 min. Slå upp i rena burkar. Förvara svalt. Ger ca 3 liter relish. 

Flera av recepten kommer från en av utställningens pumpaodlare Louis Lehman.
Fler recept och information om pumpa hittar du på hans
hemsida: www.pumpkinpatch.se

 


Senast uppdaterad: 2018-10-29 14:53