Hanami

Datum

Vi fortsätter senaste årens succé och bjuder söndagen 30 april 2017 än en gång in till Hanami - japansk körsbärspicknick för att fira vårens ankomst. I år blir det Valborg the japanese way!

Programmet håller på 11 - 15 men parken är öppen för picknick hela dagen och kvällen. Som mest har 16 000 glada besökare deltagit i denna körsbärsfest, ta med vännerna så skapar vi festivalstämning i år igen.

Mat

Mattruckarna Spira och La Chiva serverar mat hela dagen. Garden Café AnyDay serverar mat och fika hela dagen.
Till programmet

Vad är Hanami?

Hanami är en av de viktigaste högtiderna i Japan. Man firar den kortlivade körsbärsblomman som ses som en symbol för det korta och vackra men förgängliga livet. Den har dyrkats sedan urminnes tider och är Japans nationalblomma. Dess ankomst betyder också att våren har kommit och att det är dags att gå ut i parken, beundra blomman och ha lite kul. Under ett par dagar samlas japanska familjer, vänner och arbetskamrater under träden och har picknick. Hanami betyder att beskåda blommor.

Varför firar vi Hanami i Botaniska?

2014 hade vi Japan som tema i Botaniska. Anledningen är att vi har ett stort japanskt växtmaterial som kommit till trädgården under mer än 50 år. Det mesta av det står i Japandalen. Vi bestämde att ha en hanami som invigning det året med japanska ambassadören som hedersgäst. Det blev så lyckat att vi har fortsatt att ha hanami varje år.

Vad händer under dagen?

En hanami handlar om att fira vårens ankomst tillsammans, att ha en picknick med vänner och familj och bara umgås. Våra aktiviteter pågår under dagen kl. 11 – 15 så man kan ta del av dem när man vill. Undantag är Ami Skånbergs körsbärsdans och visningar av Japandalen som har fasta tider. Annars kan barnen göra origami och drakar av silkespappaer, man kan beundra vackra bonsaier, prova japanskt te, prova på asiatisk kampsport och titta på samurajer och ninjor som slåss med svärd, det blir Jan-Ken-Pon turnering och kl 11 släpper i i våra vackra koi-karpar i Spegeldammen. Och så blir det mat så klart, foodtrucks och restaurang AnyDay finns till hands för den som inte har med sig egen picknick. Allt är gratis utom ansiktsmålning för barn. Mat kan också handla roliga saker på vår minimarknad.
Till programmet

Vad behöver jag ta med mig?

Viktigast att ta med sig är sina vänner och ett gott humör. Ta också gärna med en filt eller sittunderlag och slå dig ner på gräset. Det finns mat och dryck att köpa om man inte vill ta med egen picknick. Klä dig gärna i någonting japaninspirerat.

Fototävling

Om du deltar i vår tävling på Instagram om snyggaste bilden på blommande körsbär så kan du vinna en picknickkorg för 6 personer från Gardencafé AnyDay.
#hanami30april är hashtaggen, reglerna hittar på Botaniskas sida på Instagram
@botaniskatradgarden

Håll dig uppdaterad om Hanamin på
Facebook

Över vädret bestämmer vi inte men har vi tur blir det en vacker dag
väderprognos

Senast uppdaterad: 2017-11-29 12:23